Καλλιτεχνικά προγράμματα

Ο «Άγγελος» - Εικαστικός θεραπευτής, μέσα από την παρότρυνση της ομάδας του για ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η ζωγραφική με νερομπογιές, κηρομπογιές, μολύβια, παστέλ και η δημιουργία χειροτεχνιών με πηλό, έχει σαν στόχο να καλλιεργηθεί η αξία της ομαδικότητας, της επικοινωνίας, της δημιουργικής έκφρασης και της αισθητικής.

Η δράση πραγματοποιείται από την «Άγγελο της Χαράς», Ήβη – Παρασκευή Ντόλα στο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ».

 

Ο «Άγγελος» Μουσικοπαιδαγωγός ηγείται μιας ομάδας παιδιών ή ενηλίκων και μέσα από τραγούδια, παίξιμο με μουσικά όργανα, χορό και κίνηση στοχεύει στην ανάπτυξη των δημιουργικών και επικοινωνιακών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων, τη διεύρυνση της αντίληψης καθώς και την καλλιέργεια της προσαρμοστικότητάς τους στην ομάδα.

Η δράση πραγματοποιείται από την «Άγγελο της Χαράς», Δάφνη Τσιούνη, στη Στέγη «Φωτεινή» της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

 

Με εργαλείο το παιχνίδι μέσω του θεάτρου, σκοπός του καλλιτεχνικού προγράμματος «Θέατρο και Παιχνίδι» είναι τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή αυτοαντίληψη, να κοινωνικοποιηθούν και να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε δραστηριότητες, να αποκτήσουν δεξιότητες και μέσα από αυτές να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Έτσι, έρχονται σε επαφή με τις συναισθηματικές τους ανάγκες και μαθαίνουν σιγά – σιγά την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.

Από τον Σεπτέμβρη έως και τον Νοέμβριο του 2017, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού "Η Μητέρα",  Παιδόπολη "Άγιος Ανδρέας".

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Μουσική και Κίνηση» μπορεί να έχει διάρκεια 4 ή 9 μήνες και στοχεύει στην καλύτερη κοινωνικοποίηση των παιδιών, χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία συνδυασμένες τέχνες από διαφορετικά πεδία. Το παιχνίδι μέσω της μουσικής και του χορού λειτουργεί θετικά στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, την προσαρμοστικότητα στην ομάδα και την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης. Μέσα από τους ήχους, τη φωνή, την κίνηση και το τραγούδι τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά, να συγκεντρώνονται και να συνεργάζονται. 

Για την σεζόν 2017 - 2018 παρουσιάζεται σε εβδομαδιαία βάση:

  • στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτισμού (ΕΘΜΑ)
  • στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του σωματείου "Η Αργώ"

και 2 φορές τον μήνα:

  • στο Αναρρωτήριο Πεντέλης