Μια γιορτή αποχαιρετισμού της χρονιάς στα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας

Μετά από μία δημιουργική χρονιά στα πλαίσια πολύμηνων ψυχοπαιδαγωγικών-καλλιτεχνικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας γιορτάσαμε τη συνεργασία μας με απέραντη χαρά. Η ομαδικότητα, η κοινωνικοποίηση και η επικοινωνία βρίσκονται στον πυρήνα της προσέγγισής μας σε φορείς όπου συναντώνται ειδικές περιπτώσεις και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης (παιδιά ή ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ή με μεσαία και βαριά Νοητική Υστέρηση). Με γνώση και επιστημονική κατάρτιση, οι Άγγελοι της Χαράς — μέσω της τέχνης — τους προσφέρουν την ελευθερία της έκφρασης, ώστε να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και να ξεφύγουν από την «απομόνωση». Κυρίαρχος στόχος της δράσης μας είναι να ζουν το παρόν. 

 

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ (ΕΘΜΑ) – ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Η ολοκλήρωση του εννιάμηνου προγράμματος «Μουσική και Κίνηση» επισφραγίστηκε με ένα ανοιχτό μάθημα των παιδιών προσχολικής ηλικίας στο φάσμα του αυτισμού. Με τραγούδια, ασκήσεις και μουσικοκινητικά παιχνίδια — και παρά τη δυσκολία που βιώνουν — είναι αξιοσημείωτο το ότι κατάφεραν να λειτουργήσουν και να το χαρούν.

                             «Με πόση ελευθερία και αγάπη αντιμετωπίζετε τα παιδιά, ώστε να δημιουργείται αυτή η καλή ενέργεια και ζύμωση μεταξύ τους»

                                                                                                                                                                                                                  Εκπαιδεύτρια ΕΘΜΑ

«ΕΣΤΙΑ» ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ – ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

 Η υπερηφάνεια και η χαρά αποτυπώθηκε στο πρόσωπο των φιλοξενούμενων της ΕΣΤΙΑΣ στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, μετά από τρεις ολόκληρους μήνες σταδιακής σπουδής πάνω στη ζωγραφική. Η θεματική πάνω στην οποία βασίστηκαν κι εμπνεύστηκαν ήταν τα παραμύθια. Καθένας τους δημιούργησε το δικό του εικαστικό έργο με τη χρήση διαφορετικών τεχνικών και υλικών υπό την καθοδήγηση της εικαστικής θεραπεύτριας των Αγγέλων της Χαράς, Ήβης Ντόλα. Με αυτόν τον τρόπο, άνοιξαν για εκείνους νέοι εκφραστικοί δρόμοι που τους οδήγησαν σε μία μοναδική εμπειρία με τον εαυτό τους. Αυτή η πολύ όμορφη τελετή ήταν η αφορμή για να απολαύσουν και να χαρούν τους «καρπούς» μιας προσπάθειας, η οποία χαρακτηρίστηκε από ελευθερία δράσης και φοβερή πρόοδο.

 

 

ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ «ΦΩΤΕΙΝΗ» – ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Το σαλόνι της Στέγης «Φωτεινή» φιλοξένησε μία μεγάλη παρέα από ενοίκους, φίλους και Αγγέλους της Χαράς, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους σε τραγούδια από το ρεπερτόριο του εργαστηρίου μουσικής και παιχνιδιού που παρακολούθησαν οι πρώτοι κατά της διάρκεια της χρονιάς. Με τη βοήθεια της μουσικοπαιδαγωγού Δάφνης Τσιούνη, ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση έπαιξαν ρυθμικά όργανα σε τραγούδια του κόσμου (Αφρική, Αϊτή, Ελλάδα). Στη συνέχεια, ακολούθησε χορός με το διαδραστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα των Αγγέλων της Χαράς «Παλιά Αθήνα» που παρουσιάζεται σταθερά στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το κέφι ένωσε το προσωπικό με τους ενοίκους και δεν άργησε η στιγμή που νιώσαμε πως γίναμε όλοι ένα.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ «Η ΑΡΓΩ» – ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 

Είναι αξιοθαύμαστο πόσο καλά και ομαδικά λειτούργησαν άνθρωποι με αυτισμό κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου των Αγγέλων της Χαράς «Μουσική και Κίνηση». Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα κατά την παρουσίαση των μουσικοκινητικών δρώμενων των φιλοξενούμενων στο ΑΡΓΩ, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε κύκλο — απόδειξη του δεσίματος που επετεύχθη μεταξύ τους. Στην καθοδήγηση και εμψύχωση όλον αυτόν τον καιρό ήταν οι Άγγελοι της Χαράς, Anna Böhmig και Αγάθη Κάλτσα. Το ηλιόλουστο πρωινό που μοιραστήκαμε στην αυλή τους έκλεισε με τη θεατρική παράσταση των Αγγέλων της Χαράς «Μπορείς;Μπορώ!», ανεβάζοντας την ενέργεια όλων στα ύψη με ενθουσιασμό και διάδραση.

«Είναι μεγάλη έκπληξη για εμάς η πρόοδος των ανθρώπων αυτών χάρη στη βοήθειά σας»

                                                                                                                       Εκπαιδευτής ΑΡΓΩ

 

ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 

Σε μία γιορτινή, χαλαρή ατμόσφαιρα έλαβε χώρα ένα παιδικό πάρτι που διοργανώθηκε για τα παιδιά του Αναρρωτήριου Πεντέλης. Πρώτος και βασικός στόχος ήταν να περάσουν εκείνα καλά. Το γέλιο και η συμμετοχή τους στα παιχνίδια που παίξαμε επιβεβαίωσε τη συμβολή που έχει η ομαδική προσέγγισή μας στο εργαστήριο «Μουσική και Κίνηση» για τη βελτίωση της ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης. Μία από τις ομορφότερες στιγμές ήταν η μεγάλη αφοσίωση με την οποία παρακολουθούσαν την υπεύθυνη δράσεων και μουσικοθεραπεύτρια, Anna Böhmig να παίζει για εκείνα κιθάρα. 

 

Ευχαριστούμε πολύ τη διοίκηση, το προσωπικό και τους εθελοντές των φορέων Παιδικής Προστασίας για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο τους. 

 

Photo Gallery

[folder_gallery]giorti-kleisimatos-idrimata-2018[/folder_gallery]

Leave a comment

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.