Μαρτυρίες: Μία επίσκεψη στο πρόγραμμα για τα παιδιά με εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία

Οι«Άγγελοι της Χαράς» στέκονται στο πλάι των παιδιών που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία Παίδων Αττικής. Έμπειροι καλλιτέχνες-εμψυχωτές μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Θέατρο και Τραγούδι» τα μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους δημιουργικά, να συγκεντρώνονται και να αποδέχονται την ομάδα και τη διαφορετικότητα. Και όλα αυτά μέσα από την ποιότητα της χαράς. 

Νέοι και νέες από το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος βρέθηκαν κοντά μας και παρακολούθησαν το διαδραστιικό μας πρόγραμμα. Η εμπειρία τους αυτή ήταν τόσο δυνατή που ένιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν μαζί μας τα συναισθήματά τους.

Διαβάστε παρακάτω τις μαρτυρίες τους:

Τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν από όλη την εμπειρία, παρόλο το παρελθόν που έχω με νοσοκομεία, ήταν πολύ θετική. Ένιωσα πολλή χαρά και συγκίνηση παίζοντας με τα παιδιά και βλέποντας τη χαρά στα μάτια τους. H ανεξάντλητη ενέργειά τους μας γέμισε και εμάς με ενέργεια και μας έκανε να ξεχάσουμε τα πάντα.

– Μαρίνα Γούναρη

Δεν γνώριζα το έργο που πραγματοποιεί η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Άγγελοι της Χαράς» πριν από την επίσκεψη μας στην δράση στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Παρακολουθήσαμε από την αρχή τη διαδικασία, το κάλεσμα των παιδιών μέχρι το τέλος της δράσης τα μουσικά τραγούδια. Η δράση φάνηκε να είναι κατάλληλα δομημένη και προσαρμοσμένη για να προσελκύσει και να βοηθήσει τα παιδιά στην συμμετοχή των δρώμενων παιχνιδιών.
Όλη η εμπειρία προσωπικά με συγκίνησε γιατί μου άνοιξε τα μάτια στις μικρές ομάδες που δεν είναι εμφανείς στην κοινωνία μας — όπως τα «εισαγγελικά παιδιά» —και η θετική επίδραση που μπορεί να δώσει στα παιδιά μέσω δράσεων όπως αυτή των «Αγγέλων της Χαράς».

– Joshua Yang

Η δράση των «Αγγέλων της Χαράς» σε νοσοκομεία είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία, η οποία μου δημιούργησε συναισθήματα που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα. Η χαρά που ένιωσα παίζοντας παιχνίδια ήταν σίγουρα μεγαλύτερη από αυτήν που ένιωθα μικρή όταν έπαιζα εγώ παιχνίδια. Τότε έπαιζα γιατί περνούσα καλά, τώρα πέρα από το ότι εγώ περνούσα υπέροχα, έβλεπα τα χαμογελαστά βλέμματα των παιδιών, άκουγα τα ζωντανά τους γέλια, και ένιωθα την αγάπη που ήθελαν να δώσουν και να πάρουν. Μακάρι, κάθε μέρα της ζωής μου να μπορώ να συναναστρέφομαι με άτομα που το μόνο που θέλουν από εμένα να είναι η αγάπη μου και μερικές αγκαλιές. Αν σε μία ώρα μπορεί κανείς να νιώσει τόσο γεμάτος και χαρούμενος και να κάνει άλλους να χαμογελάσουν έστω και για λίγο, ας φανταστούμε ποσό πιο ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη θα ήταν η ζωή όλων μας αν συμμετείχαμε τέτοιες δράσεις πιο συχνά.

– Όλγα Παντελάκη

Οι «Άγγελοι της Χαράς» κάνουν αυτό ακριβώς που υποδεικνύει το όνομά τους. Παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε μια από τις δράσεις τους για τα «εισαγγελικά παιδιά» του Αγλαΐα Κυριακού – παιδιά που είτε είναι μακριά από τους γονείς τους (πρόσφυγες), είτε είναι εντελώς μόνα τους-, γέμισα από συναισθήματα αγάπης.
Μέσα από διάφορα παιχνίδια, οι «Άγγελοι» μαθαίνουν στα παιδιά την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την πειθαρχία, και το πώς να αντιμετωπίζουν με θετικότητα την όποια ήττα. Κι όλα αυτά με όχημά τους τις τέχνες και το παιχνίδι, που προσπερνούν κάθε γλωσσικό και μη εμπόδιο.
Τα παιδιά του νοσοκομείου φάνηκε πως έχουν ήδη χτίσει ένα υγιές δέσιμο με τα μέλη των «Αγγέλων». Αλλά ακόμη και εμένα που μπήκα για πρώτη φορά στο «σπίτι» τους με αγκάλιασαν και με έβαλαν με χαρά στην ομάδα τους. Ήταν χαρά μου που έγινα για λίγο μέλος αυτής της «οικογένειας» και εύχομαι οι «Άγγελοι της Χαράς» να συνεχίσουν να προσφέρουν και να μοιράζουν παιδικά χαμόγελα απλόχερα.

– Αντωνίνα Ροζακέα

 

Ο τρόπος που προσεγγίζετε τα παιδιά είναι μοναδικός και φαίνεται στο πρόσωπο τους και στο χαμόγελό τους. Όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι που σας έβλεπαν! Να συνεχίσετε να δίνετε χαρά και αγάπη σε όσους το έχουν ανάγκη!

– Μαρία Φαλιδούρη

* Για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2019 το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Θέατρο και Τραγούδι» για τα παιδιά που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στα 
Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

 

 

 

 

Leave a comment

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.