Συνέντευξη με τους «Άγγελους της Χαράς»

Συνέντευξη με τους «Άγγελους της Χαράς»
12 Οκτ 2020

Συνέντευξη με την κα Ειρήνη Λεμού Στούρτζα, στον Βασίλη Ηλία 

Οι «Άγγελοι της Χαράς» είναι μια εμψυχωτική ομάδα που προσφέρει εθελοντικά ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Έχει νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και δραστηριοποιείται σε τέσσερις τομείς.

1) Πείτε μας λίγα λόγια για τoυς «Αγγέλους της Χαράς«

Οι «Άγγελοι της Χαράς» ξεκίνησαν το έργο τους το 2011 με θεατρικές παραστάσεις στα Νοσοκομεία Παίδων Αττικής και εν συνεχεία ανέπτυξαν τις δράσεις τους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και σε Φορείς ΑμεΑ.

Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει πάνω από 2.400 δράσεις σε 110 συνεργαζόμενους φορείς και σε περισσότερους από 14.500 ωφελούμενους (παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ). Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι περισσότερες δράσεις μας υλοποιούνται σταθερά σε εβδομαδιαία συχνότητα για να παρέχουμε, όσο το δυνατόν, τη βέλτιστη ποιότητα.

2) Ποιος είναι ο σκοπός της ομάδας σας και από πόσα μέλη αποτελείται;

Καθημερινά και με σταθερά βήματα, βάζουμε ένα λιθαράκι για μια διευρυμένη κουλτούρα στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Στόχος μας, ένα αύριο όπου η ανθρώπινη επαφή, η ουσιαστική επικοινωνία και η συναισθηματική ασφάλεια θα θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία μιας αξιοπρεπούς ζωής. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα, το βαρύ κλίμα, που επικρατεί στους φορείς που επισκεπτόμαστε, καθώς οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται εκεί βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, κυρίως λόγω της κατάστασης της υγείας τους.Ερχόμαστε κοντάστα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, και τους βοηθάμε να προσεγγίσουν τη χαρά μέσα τους, την αισιοδοξία, την πίστη και την ψυχική τους δύναμη.

Προσφέρουμε μια άλλη νότα συναισθηματικής στήριξης.Προσπαθούμε μέσω του έργου μας να αντικατασταθεί ο φόβος με την εμπιστοσύνη, η λύπη με την χαρά, και το άγχος με την ελπίδα, προσφέροντας αγάπη, φροντίδα και χαμόγελα στους ανθρώπους που βιώνουν φυσικό ή ψυχικό πόνο.

Πιστεύουμε στη δύναμη της τέχνης! Είναι ο βασικός μας οδηγός, και την αξιοποιούμε στις δράσεις μας θεραπευτικά, εκπαιδευτικά και εμψυχωτικά.

Το έργο αυτό υλοποιούν ειδικά εκπαιδευμένοι καλλιτέχνες, παιδαγωγοί και μουσικοθεραπευτές μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, ψυχοεκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα που οι ίδιοι σχεδιάζουμε, οργανώνουμε και υλοποιούμε.

Η ομάδα μας αποτελείται από 13 εργαζομένους, 20 εθελοντέςκαι 17 εξωτερικούς συνεργάτες και επιστημονικούς συμβούλους,που όλοι μαζί αποτελούν το σημαντικότερο πόρο για την επιτυχή υλοποίηση του έργου μας.

 

3) Ποια είναι τα προγράμματα που παρέχει η ομάδα σας στα παιδιά και στους ηλικιωμένους;

Πραγματοποιούμε μια πληθώρα δράσεων για τα παιδιά που περιλαμβάνουν:

 • Διαδραστικές, εμψυχωτικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στα Νοσοκομεία και τα Ιδρύματα
 • Ψυχοεκπαιδευτικά Καλλιτεχνικά Προγράμματα (με θεατρικό παιχνίδι, χορό και μουσική) για παιδιά με Εισαγγελική Εντολή
 • Μουσικοθεραπεία σε Ογκολογικά Τμήματα, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε Παιδοψυχιατρικά Τμήματα.
 • Μουσικοθεραπεία στην εντατική σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (1η φορά στην Ελλάδα)
 • Εφαρμοσμένο θέατρο και μουσικοθεραπεία για εφήβους σε Παιδοψυχιατρικά Τμήματα

Οι «Άγγελοι της Χαράς» εμψυχώνουν ηλικιωμένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Μέχρι τώρα δύο είναι τα βασικά προγράμματα που υλοποιούνται για τους ηλικιωμένους:

 • «Παλιά Αθήνα» (Διαδραστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα)
 • «Άρπα και Παραμύθι» Ένας ιδιαίτερος τρόπος αφήγησης παραμυθιού με άρπα.

4) Ποιες είναι οι δράσεις σας για τα ΑΜΕΑ;

Οι «Άγγελοι της Χαράς» επισκέπτονται Φορείς Ειδικής Αγωγής σε όλη την Αθήνα, προσφέροντας:

 • Διαδραστικές παραστάσεις και προγράμματα, διαμορφωμένα για το εκάστοτε κοινό σε Φορείς Ειδικής Αγωγής και ειδικά σχολεία.
 • Προγράμματα μουσικοθεραπείας: με όχημα τους ήχους, τη φωνή, τα μουσικά όργανα, τον αυτοσχεδιασμό και το τραγούδι, και με την καθοδήγηση έμπειρων μουσικοθεραπευτών, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας.

5) Πείτε μας λίγα λόγια για τα «εποχιακά projects» που διοργανώνει η ομάδα σας.

Οι «Άγγελοι της Χαράς» εκτός από τα βασικά μακροπρόθεσμα προγράμματα σχεδιάζουν και ειδικές δράσεις-projects, οι οποίες καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες. Η γεωγραφικήπεριοχή, το κοινό-αποδέκτες, η εποχή,καθώς και η διάρκεια είναι παράγοντες που καθορίζουν την δράσηπου υλοποιείται.

Τα κύρια projectsπου πραγματοποιεί η εταιρία μας είναι:

 • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άγγελος της Χαράς Είσαι και Εσύ», που απευθύνεται σε εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας, αλλά και σε κάθε εργασιακό περιβάλλον για την βελτίωση της επικοινωνίας και του κλίματος συνεργασίας.
 • Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Θεσμός των «Αγγέλων της Χαράς» είναι τα κάλαντα, η ετήσια Χριστουγεννιάτικη δράση που λαμβάνει χώρασε Νοσοκομεία, σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και φορείς ΑμεΑ, κατά την περίοδο των εορτών. Μαζί με τους εθελοντές μας, διοργανώνουμε μοναδικά μουσικά δρώμενα, τραγουδάμε, χορεύουμε και μοιράζουμε χειροποίητα δώρα και ευχές!
 • «AngelsontheRoad». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μεταφέρει τις ποικίλες δράσεις των «Αγγέλων της Χαράς» σε φορείς, εκτός Αττικής. Ειδικά εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά και εμψυχωτικά δρώμενα προσαρμόζονται κατάλληλα στις ανάγκες των φορέων που μας προσκαλούν να βρεθούμε κοντά τους.
 • «Είμαι εδώ μαζί σου».Mε ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη δημιουργήσαμε ένα νέο Projectπου αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η ανάγκη για ανθρώπινη επαφήκαι για δημιουργικές διεξόδους έγινε ακόμα πιο μεγάλη, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19. Γι’ αυτό το λόγο προσαρμόσαμε τις δράσεις μας, ψηφιακά με δύο τρόπους:
 1. Παραγωγές Οπτικοακουστικού υλικού με Παντομίμες, Αφήγηση Παραμυθιού, Παιχνίδια Φαντασίας, Τραγούδια, Χορό, Θεατρικά Σκετς, Γρίφους, Αυτοσχεδιασμούς, αφηγήσεις της ιστορίας τραγουδιών της παλιάς Αθήνας.
 2. Online συνεδρίες μουσικοθεραπείας και ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων στα παιδοψυχιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων Παίδων.

6) Ποιοι είναι οι φορείς με τους οποίους έχετε συνεργαστεί;

Από την ξεκίνημά μας μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με 110 φορείς.Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με εξαιρετικούς ανθρώπους, κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων μας.

Στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»,  «Η Αγία Σοφία» και Παίδων Πεντέλης καθώς και στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», έχουμε σταθερή συνεργασία από το 2011.

Έχουμε επισκεφθεί πάνω από 60 Φορείς με προγράμματα για ηλικιωμένους, όπως το Γηροκομείο Αθηνών, το Μερόπειον Ίδρυμα, τον Καλό Σαμαρείτη, ΚΗΦΗ Δήμων, Κέντρα Ημέρας Alzheimer, τα Παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής(ΚΚΠΠΑ).

Με πολύμηνα προγράμματα και μουσικοθεατρικές παραστάσεις επισκεπτόμαστε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» και άλλα ιδρύματα του ΚΚΠΠΑ, το Χαμόγελο του Παιδιού – «Σπίτι στον Καρέα», το Χριστοδούλειο και το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

Έχουμε υλοποιήσει προσαρμοσμένες θεατρικές παραστάσεις και προγράμματα μουσικοθεραπείας στα ειδικά σχολεία της Αθήνας, Κερατσινίου, Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου, Αγίου Δημητρίου στο ειδικό σχολείο Τυφλών Καλλιθέας και στο ειδικό σχολείο Αυτισμού Αιγάλεω, και σε άλλους φορείς ΑμεΑ, όπως, το Χατζηπατέρειο, η Κλινική Λυράκου, η ΕΣΤΙΑ, η Αμυμώνη, το ΚΕΑΤ, η ΕΛΕΠΑΠ, το παράρτημα ΑμεΑ Δυτ. Αθήνας του ΚΚΠΠΑ, η ΕΘΜΑ, κ.ά.

 

7) Ποια δράση σας είχε την μεγαλύτερη απήχηση;

Η θεατρική παράσταση των «Αγγέλων της Χαράς» αποτελεί μια ιδιαίτερη δράση. Έχει ηλικία 10 έτη και είναι αυτή με την οποία ξεκίνησε το έργο του ο φορέας μας. Την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 7.000 άτομα κάθε ηλικίας σε διαφορετικούς φορείς.

Έχει σταθερή παρουσία στα νοσοκομεία παίδων, αλλά και στα ιδρύματα παιδικής προστασίας. Με ειδικές προσαρμογές στον εκάστοτε πληθυσμό που απευθύνεται, ταξιδεύει σε φορείς ΑμεΑ σε όλη την Αθήνα, αλλά και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Είναι η δράση που διατρέχει όλους τους Τομείς στο έργο των «Αγγέλων της Χαράς». Όλο αυτό το εύρος των θεατών μπορεί να την απολαύσει εξ’ ίσου, καθώς καλούνται να αλληλεπιδράσουν με τους ηθοποιούς και γίνονται μέρος του καλλιτεχνικού βιώματος, ανακαλύπτοντας τις αξίες του έργου.Όλα τα θεατρικά έργα γράφονται από τη συγγραφική ομάδα των «Αγγέλων» και βασίζονται σε ανθρωπιστικές και παιδαγωγικές αξίες όπως αυτές της αγάπης, της φιλίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Η μουσική, βασικό στοιχείο της θεατρικής παράστασης, είναι πρωτότυπη σύνθεση από τους καλλιτέχνες των «Αγγέλων της Χαράς».

 

8) Πως μπορεί κάποιος εθελοντής ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Οι εθελοντές αποτελούν βασική πηγή δύναμης για τους «Αγγέλους της Χαράς» και η υποστήριξή τους είναι πολύτιμη.

Αν θέλετε να υποστηρίξετε εθελοντικά το έργο μας με τον χρόνο ή το ταλέντο σας, ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας! Μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα «Εθελοντής Άγγελος» με 3 βασικούς τρόπους:

 • Στα προγράμματα για παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ υποστηρίζοντας τις τακτικές, τις εποχικές και τις ψηφιακές δράσεις.
 • Διαδίδοντας το έργο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • Στα δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών

Συμπληρώστε τη φόρμα εθελοντισμού και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Ακόμη και μία ώρα προσφοράς είναι πολύτιμη για εμάς.

9) Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Μιχαλακοπούλου 125

Τηλ. 215 5257 111

info@angelsofjoy.gr

www.angelsofjoy.gr

10) Θα θέλαμε να δώσετε ένα αισιόδοξο μήνυμα στον κόσμο που νοσηλεύεται και κάποιες συμβουλές για να κάνουν την διαμονή τους στο νοσοκομείο λίγο καλύτερη. 

Το Μήνυμα που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση της ζωής του, είτε νοσηλεύεται, είτε βρίσκεται σε κάποιο ίδρυμα, είτε έχει κάποιο δικό του άνθρωπο σε μια τέτοια κατάσταση, είναι να διατηρήσει την Ελπίδα μέσα του. Όσο υπάρχει Ελπίδα μέσα μας τόσο αυξάνεται η δύναμη για ζωή. Είναι αυτό που προσπαθούμε κι εμείς να ενισχύσουμε με τις δράσεις μας.

Μέσα από την εμπειρία μας, έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούμε να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητά μας όταν βρεθούμε σε δύσκολη θέση, όπως στην περίπτωση μιας νοσηλείας, με τους εξής ενδεικτικούς τρόπους:

 • Διατηρείστε την ανθρώπινη επαφή και την επικοινωνία με τους άλλους γύρωσας. Γνωριστείτε με τους διπλανούς σας στο ίδιο δωμάτιο ή θάλαμο, πείτε «καλημέρα» με ένα χαμόγελο στους νοσηλευτές, στους γιατρούς σας και μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τους δικούς σας ανθρώπους.
 • Κάντε δημιουργικές δραστηριότητες και φέρτε κοντά την Τέχνη στη ζωή σας. Ξεχαστείτε ή ταξιδέψτε με το νου σας διαβάζοντας ένα βιβλίο, βλέποντας μια ενδιαφέρουσα ταινία, η ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
 • Συνδεθείτε με την Φύση. Κάντε μια βόλτα στο κήπο και τον περιβάλλοντα χώρο (αν είναι εφικτό) ή βάλτε ένα λουλούδι στο χώρο σας.

Μπορούμε δηλαδή να στηριχτούμε στην τέχνη, την φύση και τον συνάνθρωπο

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.