Τι γυρεύει ένας Clown στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Φορείς ΑμεΑ;

Τι γυρεύει ένας Clown στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Φορείς ΑμεΑ;
4 Απρ 2024
“Ας βάλουμε όλοι έναν κλόουν στην καθημερινότητα μας… Ναι όλοι με κόκκινη μύτη, το έχουμε ανάγκη!!!”  Μαρτυρία από εργαζόμενο στo Κέντρο Ημέρας “IASIS | At Centro”

Τα τελευταία χρόνια οι Care Clowns * των Αγγέλων της Χαράς με το πρόγραμμα “Angel Clown” επισκέπτονται εβδομαδιαίως Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φορείς ΑμΕΑ της Αττικής για να σκορπίσουν τη δύναμη και τη μαγεία της κόκκινης μύτης.

Σε μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα και βαθιά ανθρώπινη δράση, οι Clowns μας έρχονται να ενεργοποιήσουν και να συγκινήσουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ΑμεΑ με στόχο να δημιουργήσουν αρχικά μια ασφαλή σχέση και έναν αποδεκτό χώρο όπου τα άτομα είτε φορώντας την κόκκινη μύτη, είτε αλληλοεπιδρώντας με τους Clowns να μπορούν να συνδεθούν με μια πιο ανάλαφρη πτυχή του εαυτού τους.

«Κάθε εβδομάδα ήταν σα να υποδέχονται δύο φίλους τους από πολύ παλιά με τους οποίους συζητούσαν, είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν, να τους δώσουν συμβουλές, να γελάσουν κι αυτό άλλαζε το κλίμα πολύ ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες μέρες που περνάμε ηλικιωμένοι και προσωπικό στις μονάδες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση με αυτό το πρόγραμμα είναι αυτό που αποκαλώ μικρά θαύματα στην αλλαγή της διάθεσης .» Αθηνά Φύτρου, Ψυχολόγος, Καλός Σαμαρείτης

Σκοπός είναι μέσω της τέχνης του κλόουν να ξανανάψουν την σπίθα στα μάτια των ανθρώπων, δίνοντας χαρά, αγάπη και ζωντάνια, να συνδεθούν με το σώμα και τα συναισθήματά τους, να βρουν εναλλακτικά μέσα συμμετοχής και ακόμη να βρουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μέσω του παιχνιδιού.

«Οι κλόουν κατάφεραν να ενώσουν διαφορετικούς ανθρώπους, να ζωντανέψουν μνήμες, να αναπτύξουν μια ζεστή σχέση εμπιστοσύνης όπου οι άνθρωποι μοιράζονταν εμπειρίες και έδιναν απλόχερα τις συμβουλές τους μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα γεμάτο εκπλήξεις, ένα κλίμα παρέας στο οποίο ένιωσαν άνετοι, χαλαροί και σημαντικοί. Η σχέση και η φιλία που αναπτύχθηκε δεν τελειώνει με το τέλος του προγράμματος. Έχει διάρκεια και ουσία.» Μαίρη Τουρτούνη, Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας

Οι Clowns σαν αδέξιοι και αθώοι χαρακτήρες παροτρύνουν τους ωφελούμενους να τους βοηθήσουν και με αυτό τον τρόπο τους κάνουν να νιώθουν ότι είναι απαραίτητοι. Έτσι oι ωφελούμενοι αποκτούν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και να μεταβούν σε μια ενεργή κατάσταση που τους επιτρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο.

«Είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε τους θεραπευτές κλόουν. Καθώς η συγκεκριμένη τέχνη δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα κάτι ήταν πολύ καινούργιο για εμάς και με πολλή χαρά διαπιστώσαμε ότι όλο αυτό είχε τρομερά θετική επίδραση στους ενοίκους μας. Οι « Άγγελοι της Χαράς» έχοντας επίγνωση των συναισθηματικών δυσκολιών κατάφεραν πάρα πολύ γρήγορα να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και χαράς. Τα αστεία, η μουσική, το χιούμορ, η ενσυναίσθηση λειτούργησαν με πολύ θετικό τρόπο στην ψυχολογία και τη διάθεση των ενοίκων μας. Βελτιώθηκε πολύ η κοινωνικοποίησή τους. Κάθε εβδομάδα η ώρα των «Αγγέλων της Χαράς» ήταν η δική τους ώρα όπου γίνονταν πρωταγωνιστές κάτι που απολάμβαναν, που τους χαροποιούσε ιδιαίτερα κι εμάς αντίστοιχα.» Κωσταντίνα Μπαλτούκα, Ψυχολόγος -Λεωνία

Γι’ αυτό κι ένας κλόουν-θεραπευτής μπορεί να κάνει τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του, να αισθανθεί ότι όντως έχει σημασία.

«Πολύ ευχάριστη θεραπευτική διαδικασία που σε φέρνει αντιμέτωπο με κομμάτια του εαυτού σου που λόγω καθημερινότητας «αποβάλλεις». Απελευθέρωση και ευεξία. Ευχαριστούμε» Μαρτυρία από εργαζόμενο στo Κέντρο Ημέρας “IASIS | At Centro”

*«Η συγκεκριμένη τέχνη και τεχνική, o Care Clown, χρησιμοποιείται σε πολύ σημαντικό βαθμό σε θεραπευτικές δράσεις. H τεχνική αυτή έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να ελαττώσει το στρες, να επαναφέρει μια αίσθηση αξιοπρέπειας και ελέγχου όπως και να τιμήσει την προσωπικότητα των ανθρώπων, αδιαφορώντας για τις φυσικές ή νοητικές τους αδυναμίες.» (Definition by Helen Donnelly: 2011)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.